Eemland ligt grofweg tussen Eemnes, Bunschoten, Baarn en Amersfoort. In het onderstaande filmpje maken bewoners duidelijk waarom het gebied voor hen belangrijk is. Natuurmonumenten heeft het initiatief genomen voor de bijeenkomst. Bewoners, gebruikers en beheerders kunnen bespreken wat zij gezamenlijk belangrijk vinden voor Eemland.
In de middag maken zij in groepen van 8 tot 10 deelnemers plannen voor het gebied. De bijeenkomst volgt de inmiddels bekende G1000 methode.
Eemlandcafé
In het Eemlandcafé, wordt door de 360 deelnemers aan tafeltjes van vier personen gesproken over drie vragen. Naar aanleiding van elk gesprek typen de deelnemers een woord in hun smartphone en verschijnt een woordwolk op het grote scherm. De eerste vraag is “Waarom is de Eempolder belangrijk?”. De deelnemers zoeken een tafel met mensen die ze niet kennen en starten de eerste dialoog. De woorden Openheid, Ruimte en Uniek voeren de boventoon.
De vraag en het gesprek over: “wat moet er gebeuren?” levert de onderstaande woorden op. Waarbij beschermen, behoud en biodiversiteit de boventoon voeren. Opvallend zijn de vele scrabble woorden als ‘gebiedsverbindingswandelpaden’ en ‘weidevogelvriendelijkboeren’.
Met de woordwolk van de vraag:”Wat kun je daaraan bijdragen?” levert uiteindelijk de volgende woordwolk op, met samenwerken, behoud, biodiversiteit, openheid, educatie, beschermen, ruimte en betrokkenheid als meestgenoemde woorden.:
In overleg met de zaal worden de thema’s voor de middag bepaald. Er is nog even discussie of beschermen en behoud hetzelfde zijn. Uiteindelijk besluit de zaal dat dit niet het geval is.
Het middagprogramma gaat van start. De deelnemers hebben een keuze gemaakt en zitten aan tafels van 8 personen en een secretaris bij een beeldscherm. Ze kunnen, als ze zich bij hun tafel niet op hun gemak voelen, gedurende de middag van tafel wisselen. De belangrijkste vragen zijn: Wat vind jij belangrijk?, Waar zijn we het samen over eens? Wat vinden anderen belangrijk?, Welke hobbels komen we tegen? en Waar willen we uitkomen? Met hulp van die vragen en ondersteund door een tafelsecretaris worden voorstellen geformuleerd. Eerst spreken de deelnemers met elkaar en bedenken samen een titel met een korte uitleg. Dan kan iedereen even rondlopen en een kijkje nemen bij andere tafels. Tot slot wordt hard gewerkt aan een voorstel.
De eerste resultaten van de gesprekken staan op de schermen. Deelnemers kijken bij elkaar en de ideeën worden besproken.
Als de presentaties klaar zijn wordt de zaal leeggeruimd om ruimte te maken voor de stemming. De beeldschermen blijven staan. Het leegruimen is een ware energizer want gebeurt door de deelnemers zelf. De technische staf zorgt er gedurende de dag voor dat alle techniek zonder haperen werkt. Voor de tafels is ondersteuning aanwezig in de zaal.
Na deze energizer is het tijd voor de stemming. Deelnemers kunnen maximaal 4 stemmen uitbrengen.
De ruimte is ontdaan van tafels en stoelen en de deelnemers concentreren zich op de voorstellen voor ze gaan stemmen.
Na 20 minuten stemmen gaat de stemming dicht en komt de uitslag op de schermen. Het voorstel voor een Eemcoöperatie voor blije boer en burger krijgt 57 stemmen. Er volgen korte presentaties van de eerste drie voorstellen en er is meteen veel stof voor discussie waarin de rol van de boer in het gebied centraal staat.
Vervolgens kunnen deelnemers zich opgeven voor het vervolg. Uiteindelijk willen 222 deelnemers verder met de voorstellen op 25 januari 2018. Die zijn overigens vanaf morgen te bekijken op Eemland300.